LaTeX dokümanlarının en temel öğesi paragraflardır ve genellikle her iki yana yaslanmış, eşit uzunluklu satırlardan oluşur. Bunu sağlamak için çoğu zaman satır sonuna gelen kelimeler hecelere ayrılır. Kullanılan doküman sınıfına bağlı olarak paragrafların ilk satırı diğer satırlardan biraz daha içeriden başlayabilir. Boş bırakılan bir satır veya \par komutu paragrafın sona erdiğini anlatır. Paragraf içerisinde bir alt satırdan devam edilmek istenirse \\ ya da \newline komutu kullanılır. Paragrafın ilk satırının içeriden başlayıp başlamaması ise \indent ve \noindent komutlarıyla sağlanır. Paragraflar arasındaki boşluklar ise artan sırada olmak üzere sırasıyla \smallskip, \medskip ve \bigskip komutları yardımıyla ayarlanabilir. Aşağıda tüm bu komutların bir arada kullanıldığı bir örnek sunulmuştur.
Bazı durumlarda LaTeX satırların uzunluklarını uygun şekilde ayarlayamayabilir. Bu durumda satırlar sağ taraftan dışarı taşar. Satırların nereden kesilmesi gerektiği belirtilerek bu durumun üstesinden gelinebilir. Bunun için kullanılacak komut \linebreak komutudur. LaTeX bu komutun kullanıldığı yerden satırı keser ve kesilen yere kadar olan kısmı yine sağa yaslamaya çalışır. Çoğu zaman bu komutun kullanılması kelimeler arasında gereğinden fazla boşluk bırakılmasına ve kötü bir görünümün ortaya çıkmasına yol açar. Ancak, \linebreak komutu 0 ile 4 arasında bir parametre ile kullanılacak olursa LaTeX çok kötü bir görünüm ortaya çıkacaksa verilen parametrenin değerine göre bu komutu gözardı eder. Değerin 4 olması ne kadar kötü olursa olsun satırı kes anlamı taşırken, 3 ve daha küçük değerler azalan oranda kötü görünüme verilen izini gösterir.
Tersine, eğer satırların LaTeX in öngördüğü noktadan kesilmesi istenmiyorsa \nolinebreak komutu kullanılabilir. Yine 0 ile 4 arasındaki parametre yardımıyla LaTeX e çıktının nasıl olacağına dair bir esneklik bırakılabilir.
Paragrafların satırlarının eşit uzunluk ile her iki yana yaslanması için LaTeX kelimeleleri hecelere ayır. Ancak bu heceleme işlemi maalesef her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Özellikle içerisinde türkçe karakterlerin bulunduğu sözcükler çoğu zaman doğru hecelenmez. Bu durumda LaTeX e kelimenin ne şekilde heceleneceği \hyphenation komutu ya da \- komutu ile verilebilir. Bir kelimenin nasıl heceleneceği \hyphenation komutu ile verilmişse LaTeX, dokümanın dili değiştirilmediği sürece bu kelimeyi verilen şekilde heceler. Fakat \- komutu ile hecelenen bir kelime dokümanın bir başka yerinde verilen şekilde hecelenmeyebilir.
Paragrafların her iki yana yaslanması yerine sağa, sola ya da ortalı olması istenirse flushright, flushleft ve center ortamları kullanılabilir. \centering komutu da kullanıldığı ortam içindeki satırların ortalı yazdırılması için kullanılabilir. Bu komutun center komutundan farkı yeni bir paragraf oluşturmamasıdır. Tek bir satırın ortalı yazdırılması için \centerline komutu da kullanılabilir.
Paragrafları sola ve sağa yaslamak için flushleft ve flushright komutlarının yerine sırasıyla \raggedright ve \raggedleft komutları da kullanılabilir. Bu komutlar yeni bir paragraf başlatmadan bulundukları ortamdaki satırları sola ya da sağa yaslar.
sağ taraftaki çerçeve görünümü için hangi kodu kullanıyorsunuz ya da farklı bir sitemi mi var bunun için?
YanıtlaSil